Üveglap tulajdonságai

A laminált íj erejét és dinamikáját az üveg szál tulajdonság adja. A hosszú üvegszálakat műgyantával fogják össze és formázzák lappá. Így a olyan tulajdonságai lesznek ami alkalmassá teszi az íjkészítők  számára az íjaik elkészítéséhez.

Az alap elgondolás már az ősök is ismerték. Az állati inakat, vagy növényi rostokat ragasztó anyagokkal elkeverten szárították ki és az így nyert lemezekkel borították az íjak hasi oldalát. Ezek az anyagok jobban ellenállnak a húzó erőhatásnak. Kiszámíthatóbbá is teszi az íj anyagát. A fa szálainak a futását rönk vagy hasíték formában nagy kihívás az íjkészítés elején.

Miért kerül az üvegszál az íjba?

Az íjra mint rugalmas anyagból készült eszközre gondol az ember. Ezzel szemben az üveggel az első közvetlen tapasztalat az ember számára, az hogy törik. Legyen az nyomó-, nyíró-, hajlító-, vagy húzóhatás. Törik. Mindezek az erő hatások fellépnek az íj feszítésekor.

dscn1101.JPG

De az üvegnek kevésbé ismert az acélnál is nagyobb ellenálló képessége. A nagy Young-modulussal (E) jelenezhető.  Ezért arányosan több rugalmas energia tárolható az anyagban.

Üveglap tulajdonságai:

Az üveget a ridegsége miatt tarthatnánk alkalmatlanak íj alapanyagnak. A szálas szerkezet gyantával összefogva megoldja a törékenység problémáját. De megmarad a nagy ellenálló képessége. Kis tömeg mellett nagy teljesítményű íjak készíthetők belőleTovábbá fontos tulajdonsága, hogy átlátszó. Így az alatta lévő faanyagok mintáját láthatóvá teszi. Esztétikus szép mintákat lehet alá rejteni.

glasfaser_roving.jpg

Hol is készül az Üveglap?

Az üveglapokat azok az üzemek készítik amik a síléc apaanyagokat is. A léceknek másabb szerkezetű anyagra van szükségük. De az üvegszál és a gyanta hasonló. A gépeket időnként át kell állítani vagy anyagot cserélni. Ekkor nem állítják le a gyanta fűtését hanem az íjkészítő számára állítanak elő alapanyagot. Részben ez teszi az utánpótlást kiszámíthatatlanná. Sajnos kicsit változó minőségben biztosítják az alapanyagot. Az íjkészítés közben fokozottan kell erre figyelni.

Kapcsolódó cikk:
Laminált íj – Felépítése
A laminált íj karjának magja

Követheted munkámat naprakészen a facebook oldalamon, képekért azInstragramon, videokért a Youtube csatornám, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?