A laminált íj karjának magja

A karok magja az üveglap közötti anyag. Általában fa alapanyagból készített vékony lapok. De használható bambusz, karbon. A felhasznált anyag adják a karok rajzolatát, színét, hatással vannak az íj tulajdonságára.

Szerepe

Megtartsa a távolságot a húzó és nyomó erőhatásnak ellenálló üveg laminált rétegek között. A geometriája meghatározza az íj karjainak hajlását, működését. Lehet a markolattól a kar hosszában végig egyenletes vastagságú,  vékonyodó, közepén elvékonyodó. Vagy akár lépcsősen is változhat a vastagsága. Ezek változtatásával tudja az íjkészítő befolyásolni a kész forma tulajdonságait. Ha egyenes a karok magjának anyaga akkor a markolathoz kőellőbb kerül az íj hajlása. Ha ékes akkor a húrakasztók felé eltolódik a hajlás.  A középen vékonyított akkor a markolatnál és a húrakasztó előtt is csökken a hajlás mértéke. Ez kifejezetten hasznos a merev szarvú íjaknál.

lapok vékonyítása készítő szmmel
íj kar magjának geometriája

Anyagválasztás

Az íjkészítő azzal a megfontolással választja meg az íj kar mag anyagát, hogy minél kisebb sűrűséggel és nagyobb ellenálló képességgel rendelkező anyag legyen. Az anyag sűrűsége hatással van az íj dinamikájára. Minél nehezebb arányaiban egy karmag annál lomhább lesz az íj. De ha könnyű de nincs ellenállása akkor nem fog részt venni az energia tárolásban. Ezért jó bambuszt vagy karbont használni erre a célra. A teljes karbon íjaknál már az üveg szerepét is átveszi a karbon szál.

A faanyagoknál fokozottan érdemes a metszés módjára is oda figyelni. Mert a sugármetszet és a húrmetszet anyagok más ellenállással rendelkeznek.

Másik fontos szempont az esztétika amire az íj készítésénél oda kell figyelni. Mert az üveglap átlátszó és az alatta lévő anyagok adják majd az íj mintáját. A legtöbb kiváló tulajdonságú anyagnak nagyon szép is a mintája. A furnérok biztosítanak lehetségeset az egyéb színek megjelenítésére. Hatással az íj működésére csak a vastagságukkal vannak. Csökkenthetik például az ékelt lap ékelésének arányát.

Ajánlott cikkek:
Laminált íj – Felépítése
Üveglap tulajdonságai

Továbbá követheted munkámat naprakészen facebook oldalamon, képekért az Instragramon is követhetsz, videókért a Youtube csatornám, további információk a Twitter-en, G+-on, Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?