Laminált íj – Felépítése

Ez az első összefogó cikk amiben beszeretném mutatni az általam alkalmazott laminált íj készítés elméleti alapjait. Szeretném, ha lenne egy fogalmi alapja annak, hogy eltudjunk kezdeni beszélgetni arról miként is lehet íjat készíteni.

Sok embernek segítettem már elkészíteni az első saját készítésű íját és mindig az a nagy leküzdendő probléma jön elő, hogy nem tudjuk mit is mond a másik. Nem azt mondom, hogy az általam használt fogalmak a legjobbak. Nem is én használtam a többségüket először. Átvettem mert jobbnak gondolom az addiginál. Javasoljatok ti is nyugodtan kifejezéseket. Tegyetek fel minél több kérdést, hogy finomodjon a nyeli eszköztár és közelebb kerüljön az íjkészítés a szakmává váláshoz.

Miből is áll az általam készített laminált íj:

  • 1-es számmal jelöltem a lenti képen az üveglamináltat (fiberglass). Ez az elem adja a laminált íj technológiájának alapját. Az üvegszálakat (roving) gyantával rögzítik egymáshoz. Az így nyert anyag igen ellenálló hosszanti irányú húzó és nyomó erőknek. Ezt kihasználva ez kerül az íj elejére és hátuljára. Az áttetszősége lehetőséget ad arra hogy az alatta lévő anyagok mintája látható legyen.
  • 2-es az íj markolatának alapját adó markolat mag. Általában fát választanak anyagának.
  • 3-as a kar mag. Alapvetően a két üveglapot tartja távol egymástól. Profilja meghatározza a karok hajlását. Lehet párhuzamos ékelt vagy középen elvékonyodó.
  • 4-es a furnérok. Nem alapvetően fontos része az íjnak. Fából vékony (~0.6 mm) lapokat késelnek le. A karok mintáját és színét adják meg.
  • Ami nem látható a képen és még fontos része az a ragasztó.
Ragasztáshoz előkészített laminált íj alap anyagok.
Laminált íj szerkezete

Tetszésed fejezd ki és kérdésed írd meg kommentben! Sokat jelent, hogy el olvastad. Köszönöm!

Kapcsolódó cikkek:
Recurve íj ragasztása

Továbbá követheted munkámat naprakészen facebook oldalamon, képekért az Instragramon is követhetsz, videókért a Youtube csatornám, további információk a Twitter-en, G+-on, Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?