Az íj szerintem – Előszó

Ebben a cikk sorozatban a saját felfogásom szerint foglalkozok az íjakkal. Azt szeretném bemutatni, ahogyan én látom az íjakat, jelmezőiket, tulajdonságaikat. Mik azok amik megkülönböztet egyes íjakat egy másiktól és, hogy ezeket hogyan gondolom rendszerezni.

vadaszreflex.jpg

Sok más megközelítést teljesen eltudok fogadni és értem is azoknak az alapjait. Legalábbis remélem. Mert annyira sokrétű és annyira szervesen az emberhez kötődő eszköz, hogy csak megpróbálni lehet mindent megtudni, ami  kulturális és technológiai szinten is rárakódott már 10000 éve. Vannak olyan témák, amiket messziről tudok csak figyelni, mint a csigás íj, a vadászat íjjal, de a természetes anyagú íjakkal is még csak sikertelen ismerkedéseim voltak. A laminált íjakkal foglalkoztam aktívan, eddig azok közül is a longbow és a recurve típusúakkal. Szóval nagyon messze vagyok a minden színten őrök érvényű igazság hiteles hirdetésétől. Nem is célom. Inkább csak az, hogy kötetlenül írjak azoknak akiket érdekel az amit mondok az íjról és csak remélni tudom, hogy másokat is gondolkodásra és látásmódjuk megosztására tudom ösztönözni.

Rengeteg jó kezdeményezés létezik már Magyarországon -érthetően főleg a magyar íjjal kapcsolatosan.
A történelmi magyar íj iránt érdeklődőknek ajánlom figyelmébe:
botondbow.com
magyarij.hu
Dr. Fábián Gyula munkásságát mindenki figyelmébe ajánlom. Könnyen elérhető a neten, érdemes rákeresni.

Kapcsolódó cikkek:

Követheted munkámat naprakészen facebook oldalamon, képekért az Instragramon is követhetsz, videokért a Youtube csatornám, további információk aTwitter-en, G+-on, Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?