Az íj szerintem – A longbow történetének áttekintése

A hosszú íj, vagy longbow kifejezésen történeti szempontból az angolszász bot íj értendő. Ami a középkor atombombájaként ismert “csoda” fegyver a 13. és 14. században.

longbow_egyfa.jpg

Erről részletesebben itt lehet olvasni. Az eszköz könnyen pótolható és nagy tűzerőt biztosított fegyver. Ami a hadviselésben kifejezetten fontos szempont. Mivel minden nemzetnél használatban volt a hosszú íj valamilyen változata. A tiszafát az angolok is az olaszoktól és a kárpátokból importálták. Így mindenkinek elérhető lehetett ez az eszköz.  Amiért nem tudták más nemzetek is akkora sikerrel alkalmazni, az a legfontosabb a jól képzet íjász.

A vastag vértek és a szakálas puska megjelenésével elvesztette hadértékét. Ekkor kerül elötérbe az íj sport értéke, szabadidős használata. Egészen az első olimpiáig szinte az eredeti formájában megmarad. Újabb változást Harvard Hill sportoló hozott az 1920-as évektől.

howard_hill.jpg

Kimagasló sport és vadász íjász teljesítménye mellett Hill film producer, rendező és tanácsadóként rengeteget tett az íjászat Amerikai népszerűsítéséért. Íjászként rekordot állított fel távlövésben és 196 sorozatban meg nyert versennyel. A trükkös lövések sokaságát is nevéhez kötik. Az általa használt longbow átmenetet jelent a történelmi és a modern formák és technológiák közt.

Manapság mát a teljesen kézre formált markolattal ellátott hatékony formák is elterjedtek. Akár szétszedhető take down kivitelben is.

Kapcsolódó cikkek:

Követheted munkámat naprakészen a facebook oldalamon, képekért az Instragramon, videokért a Youtube csatornámon, további információk aTwitter-en, G+-on és Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?