Az íj ragasztása

Az íj rétegei között a kötést biztosító anyag. Ragasztáskor hidat képezünk a két felület között.
íj ragasztásának kötései
A ragasztóanyag ragasztási szilárdságát, a szerkezeti anyagokon az adhéziós erő biztosítja. Az „adhézió” a két anyag felületén ható tapadóerő. Mechanikai eredetű, ha a kölcsönhatásban részt vevő anyagok kitöltik a határfelületen található pórusokat, egyenetlenségeket. Ezt segíthetjük durva csiszolással (P40, P60).
Kémiai eredetű, ha a két anyag molekulái közt ható erők hozzák létre (pl. kovalens, Van der Waals-kötés).

A ragasztó anyag belső szilárdsága, az un. kohézió. „Kohéziónak” azokat az erőket nevezzük, amelyek a ragasztóanyag molekulái között hatnak, azért, hogy azokat összetartsák.

Természetes alapú ragasztók az állati és növényi eredetűek. A természetes alapú íj készítésénél az állati eredetű bőr- és csontenyv és kazein, véralbumin származékok terjedtek el.
A laminált  íj készítésnél az epoxi gyanta alapú ragasztók használata a jellemző. De más műgyantákat is sikeresen használtak.

Forrás:
Szervíztechnika és üzemfenntartás – Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens OE Bánki Donát Gépészmérnöki Kar Mechatronika és Autótechnika Intézet

Ajánlott cikkek:
Laminált íj – Felépítése
Üveglap tulajdonságai

Továbbá követheted munkámat naprakészen facebook oldalamon, képekért az Instragramon is követhetsz, videókért a Youtube csatornám, további információk a Twitter-en, G+-on, Pinterest-en

Vélemény, hozzászólás?